Blue Monday

door | jan 15, 2023 | Algemeen

‘Blue Monday’ is de naam, gegeven aan de datum voor de meest deprimerende dag van het jaar.  ‘Blue Monday’ valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. In 2023 is valt het op maandag 16 januari.

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue” (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de “blues” had, in de rouw was.

(bron: issuekalender.nl)

No worries, be happy

Juist op deze dag kun je heel goed iets vrolijks organiseren, iets waar je blij van wordt. Geef ergens een positieve draai aan. Zet een vastgelopen project weer op de rails, Neem contact op met iemand die je al een tijdje geleden bericht zou sturen. Kook lekker voor een vriend of vriendin. Bel iemand. Koop iets nieuws …..

Hoe kom jij deze dag door?